Oogheelkunde: vuurwerkletsel en netvlieschirurgie

Dinsdag 17 december was VCMS Rotterdam aanwezig in het Oogziekenhuis Rotterdam. In de Gehoorzaal hebben wij 2 heel interessante lezingen mogen bijwonen over het specialisme Oogheelkunde. Extra interessant omdat Oogheelkunde niet veel voorkomt in het ‘standaard curriculum’ van geneeskunde.

De 1e lezing werd gegeven door Drs. K. Faridpooya. In deze lezing is vooral veel verteld over de vitreo-retinale chirurgie, ofwel de netvlieschirurgie. Meerdere onderwerpen kwamen hierbij aanbod zoals: de bouw van het oog, de meest voorkomende glasvocht en netvlies aandoeningen en de verschillende inwendige en uitwendige operatieve technieken. Veel informatie was voor onze leden nog niet bekend, dus zeker een hele leerzame lezing!

De 2e lezing werd verzorg door Drs. J.T.H.N de Faber. Met oud & nieuw in het vooruitzicht ging deze lezing vooral over vuurwerkletsel van het oog. De lezing bracht ons veel indrukwekkende informatie over vuurwerkletsels. Een voorbeeld hiervan is dat tijdens de afgelopen 11 jaarwisselingen er 2350 slachtoffers waren met oogletsels door vuurwerk. Daarnaast is het meerendeel van deze slachtoffers omstander en niet eens de persoon de het vuurwerk afsteekt.
Ook kwamen de 7 traumatische factoren van vuurwerkletsel aan de orde.

Wij willen Drs. Faridpooya en Drs. de Faber hartelijk bedanken voor de interessante lezingen en dat wij welkom waren in het Oogziekenhuis Rotterdam!

Voor een indruk van de avond, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *