Hidradenitis Suppurativa ‘Schaden om te Helen’

‘Als ik mijn dochter niet had, had ik er een einde aan gemaakt’

Bovenstaande quote zou bij enkele spreekkamers wel vaker gehoord zijn, toch zullen weinig studenten gelijk aan de dermatologie spreekkamer denken. ‘Aangrijpend’, ‘schokkend’ en ‘onwerkelijk’ zijn woorden die te kort doen aan de ernst van de ziekte die op 26 maart is besproken, namelijk ‘Hidradenitis Suppurativa’. 
Onder leiding van prof. dr. Prens en een moedige patiënt die bereid was mee te komen, is dit ernstige ziektebeeld besproken. Tijdens de avond is de patiënt aan het woord geweest waarbij de ernst en beperkingen van de ziekte waren besproken. Vervolgens legde prof. dr. Prens de pathogenese en behandeling van de ziekte uitvoerig uit. Hierbij leerden de leden dat de behandeling van Hidradenitis Suppurativa zeer complex en niet altijd even effectief is, zeker wanneer het een patiënt betreft met een hoog stadium van de ziekte.
Het was een zeer bijzondere avond waarbij de aanwezigheid van de patiënt erg veel heeft toegevoegd aan begrip van de zwaarte en ingrijpendheid van de ziekte. Wij willen prof. dr. Prens en de aanwezige patiënt graag bedanken voor hun bijdrage en hopen dat lezers zich ook beseffen dat deze ziekte zeker meer aandacht verdient binnen het geneeskundecurriculum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *