Open Symposium ‘Opereren met Schaarste’

Op 11 september 2018 heeft het open symposium ‘Opereren met Schaarste’ plaatsgevonden, een groot succes! Met dank aan Dr. Petit, Drs. van Schooten, Drs. Bentohami en Ruthie Markus, onze internationale partner, was het symposium een mooie gelegenheid om stil te staan bij chirurgische casus in ontwikkelingsgebieden aangevuld met persoonlijke visies en verhalen.

Dr. Petit, gepensioenerd algemeen chirurg en oprichter van malawi.kom, is tijdens zijn lezing ingegaan op zijn ervaringen in Malawi waarin hij de noodzakelijke chirurgische zorg leverde maar ook het personeel daar opleidde tot adequate chirurgen. Ook heeft Dr. Petit besproken hoe ze in Malawi omgingen met brandwonden, meestal ten gevolge van de oorlog.

Drs. Bentohami, traumachirurg, heeft tijdens het symposium besproken wat zijn eigen organisatie Santé pour Tous doet en hoe deze organisatie is opgezet door hem. Hierbij liet Drs. Bentohami ook een casus zien van een patiënt die hij met zijn organisatie heeft geoperereerd. Tot slot is Drs. Bentohami ingegaan op de verschillen tussen de zorg in Marokko en in Nederland en wat de gevolgen daarvan zijn voor de patiënten in beide landen.

Drs. van Schooten, voormalig arts bij Artsen zonder Grenzen, is daarop aansluitend ingegaan op zijn medische ervaringen in hulpbehoevende landen. Drs. van Schooten heeft niet alleen het medische aspect van zorg leveren toegelicht, hij is namelijk ook ingegaan op het faciliteren van zorg in conflictgebieden en gebieden waar schaarste heerst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *