Open masterclass transplantatiechirurgie, orgaandonatie – Juni 2019

Gisteren vond onze voorlaatste activiteit van het jaar plaats; onze open masterclass! Tijdens de open masterclass kregen niet alleen onze leden maar ook overige geïnteresseerde studenten de kans om meer te weten te komen over de transplantatiechirurgie en specifiek de orgaandonatie.

Wim De Jongh is transplantatiecoördinator in het MUMC+ en nam in detail de verschillende stappen door die van toepassing zijn bij orgaandonatie. Wat gebeurt er met de donor en wat moet er allemaal gebeuren voor het transplantaat de patiënt bereikt? En wat als deze dan uiteindelijk bij de patiënt is toegekomen? Wim gaf duidelijk antwoord op deze vragen en deelde zijn persoonlijke ervaring. Dr. M.C.G. van de Poll, chirurg-intensivist in het MUMC+, lichtte vervolgens de chirurgische technieken toe. Hij vertelde hoe een volledige sternotomie en laparotomie wordt uitgevoerd. Vervolgens legde hij uit welke landmarks worden gezocht alvorens de organen uit het lichaam gehaald kunnen worden. Welke bloedvaten bij welke organen horen en hoe de uitname procedure in zijn geheel werkt, werd uitvoerig besproken.

Het was een interessante avond met een grote opkomst waarvoor wij onze sprekers en uiteraard ook de aanwezige studenten nogmaals willen bedanken!

Was je aanwezig en heb je interesse in een lidmaatschap bij VCMS Maastricht voor 2019-2020? De sollicitaties zijn geopend!