Masterclass: Ribfracturen en Fladderthorax

Gisteravond vond alweer de zesde en tevens laatste activiteit van 2020 plaats. Na een lange tijd was het dan eindelijk weer zover: een masterclass over de traumachirurgie. Te gast was Drs. Balesar, AIOS Heelkunde in het HagaZiekenhuis. Hij heeft ons een zeer interessante masterclass gegeven over ribfracturen: de enkele, de multipele en de fladderthorax.

Welke typen ribfracturen hebben een operatie indicatie? Bij een enkele ribfractuur is adequate pijnstilling, respiratoire ondersteuning en fysiotherapie in principe de gouden standaard en hoeft een operatie vaak niet plaats te vinden. Is er sprake van een fractuur van twee of meer plaatsen van drie of meer aangrenzende ribben? Dan is er sprake van een fladderthorax en is chirurgische fixatie in de regel geïndiceerd. Drs. Balesar heeft prachtig beeldmateriaal met ons gedeeld van de typerende paradoxale adembewegingen, het Nitinol osteosynthese materiaal en VATS (Video Assisted Thorascopy Surgery) beelden tijdens een ribfixatie.

Na afloop van de inhoudelijke presentatie nam Drs. Balesar de leden nog kort mee door de opleidingsweg naar traumachirurg. Welke opleiding kies je, welke rol speelt onderzoek en hoe blink je uit tijdens je coschappen chirurgie? Hier werden veel goede tips over gegeven en dit werd wederom erg gewaardeerd door de leden.

Wij willen Drs. Balesar hartelijk danken voor de enorm goede masterclass en hopen dit in de volgende jaren dan ook zeker te kunnen herhalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *