Masterclass: EVAR vs. Open Behandeling van AAA

Bij een abdominaal aorta aneurysma, ofwel een AAA, kan chirurgische interventie nodig zijn om een uiteindelijke ruptuur te voorkomen. Kiest de chirurg dan voor een endovasculaire of voor een open behandeling?

Gisteravond werd hier een zeer interessante masterclass over gegeven door gastspreker Dr. Eefting. Hij is vaatchirurg in het LUMC en HMC en heeft daarbij speciale aandacht voor de minimaal invasieve chirurgie.

Nadat wij beide typen behandelingen, zowel de Endovasculaire Aneurysma Reparatie (EVAR) als de open chirurgische behandeling, hadden doorgenomen heeft Dr. Eefting de verschillende eigenschappen van de twee behandelingen tegen elkaar uitgezet. Naast alle technische aspecten van beide operaties werd ook benadrukt dat de wens van de patiënt een belangrijke rol speelt. Is de patiënt vitaal, actief en wilt hij/zij dit heel graag blijven? Dan moet dit altijd worden meegenomen in de beslissing.

Deze vaatchirurgische masterclass vonden wij zeer leerzaam en werd erg goed ontvangen door de leden. Wij willen Dr. Eefting nogmaals bedanken voor zijn aanwezigheid en leerzame masterclass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *