Masterclass Ethiek in de Neurochirurgie

Gisteravond vond de Masterclass 'Ethiek in de Neurochirurgie' plaats. Neurochirurg dr. Broekman vertelde vol enthousiasme en passie over ethiek binnen de neurochirurgie, hét specialisme waarbij ethische dilemma’s zich dagelijks kunnen presenteren. Het is een onderwerp waar dr. Broekman zich erg veel mee bezig houdt en zij geeft dan ook meerdere keren per jaar presentaties hierover op zowel binnen- als buitenlandse congressen.

Samen bespraken wij een casus over een patiënt met een recurrent glioblastoom, een van de meest kwaadaardige en progressieve hersentumoren. De wens van de patiënt is om zo lang mogelijk te leven, maar opereren geeft risico op uitval van spraak of motoriek. Ook is er na opereren een grote kans op een recidief van de tumor. Zou je deze patiënt opereren, of niet?

Dr. Broekman nam ons mee door de vier morele principes van de geneeskunde: autonomie, weldoen, niet-schaden en rechtvaardigheid. Deze principes worden als handvaten gebruikt bij ethische dilemma’s en worden dan tegen elkaar afgewogen. Een andere ethische term die werd besproken was de ‘continuation of personhood’. Indien er twijfel bestaat over wel of niet te opereren kunnen er vragen worden gesteld zoals: ‘Ben je na de operatie nog wel jezelf?’, 'Zou je nog dezelfde dingen doen?’ en 'Denk je nog wel op dezelfde manier?’

De masterclass werd erg goed ontvangen door de leden en wij zijn dr. Broekman dankbaar voor de leerzame presentatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *