Masterclass Niertransplantatie

“De niertransplantatie is een van de meest succesvolle interventies in medische geschiedenis”, aldus transplantatiechirurg dr. Volkert Huurman. Chronische nierinsufficiëntie is een ernstige aandoening die gepaard gaat met een korte levensverwachting en daarom kan een transplantatie enorm veel betekenen voor deze patiënten.

Dr. Huurman vertelde hoe de ontwikkeling van chirurgische technieken, kennis over HLA, immunosuppressieve medicatie en uiteraard de bereidheid van mensen tot het afstaan van organen transplantatie mogelijk maakten. Vervolgens doorliep hij de operatie van de minimaal invasieve uitname van de donornier tot de implantatie in de retroperitoneale holte met aansluiting van de niervaten en de ureter. Vervolgens ging hij in op de factoren die van invloed zijn op het resultaat en de mogelijke postoperatieve complicaties die kunnen voorkomen.

Tot slot bracht hij ons op de hoogte van de recentste ontwikkelingen binnen het vakgebied van niertransplantaties, waaronder de verbeterde orgaanpreservatie middels machineperfusie en de lopende studies met stamceltherapie. Het toekomstperspectief waarnaar wij streven, omvat een groter transplantatenaanbod en daarmee kortere wachtlijsten, verdere ontwikkeling van perfusietechnieken en het kweken van organoïden uit stamcellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *