Masterclass Kinderhartchirurgie

Dinsdag vond de eerste online masterclass van VCMS Leiden plaats! De van Topdokters bekende kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp vertelde met passie over de operatieve behandeling van neonaten met een transpositie van de grote arteriën (TGA). Bij deze zeldzame en ernstige aandoening is de bloedcirculatie verkeerd aangelegd en dient deze spoedig na de geboorte hersteld te worden.

Wij leerden hoe de huidige ‘arterial switch’ voormalige operaties verving en daarmee leidde tot een aanzienlijke afname van langetermijncomplicaties, zoals atriale ritmestoornissen en rechtsdecompensatie, en tot een daling van de 10-jaarsmortaliteit tot onder de 2%!

Voor een goede uitkomst is het belangrijk dat de hartafwijking intra-uterien reeds vastgesteld is. Op deze manier kan direct na de geboorte met medicatie gestart worden, die de natuurlijke sluiting van het foramen ovale en de ductus arteriosus tegengaat en daarmee zuurstofnood tijdelijk voorkomt. De operatie vindt vervolgens enkele weken na de geboorte plaats. Prof. Hazekamp doorliep met ons de arterial switch procedure vanaf de cardioplegie die de zuurstofbehoefte van het hartspierweefsel remt en het hart stillegt, tot de verwisseling van de truncus pulmonalis en aorta ascendens en ten slotte de repositie van de coronairen.

Wij zijn prof. Hazekamp erg dankbaar dat hij ons in deze coronasituatie deze ontzettend leerzame masterclass heeft kunnen geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *