Hier vindt u activiteiten die hebben plaatsgevonden.
10 januari 2020: Masterclass Traumachirurgie (samenwerking met VCMS Amsterdam, VUmc)
Dr. Frank Bloemers
Afgelopen maandag 20 januari hadden wij een activiteit samen met VCMS Amsterdam, VUmc. Dr. Bloemers gaf ons een ontzettend leuke presentatie over een aantal verschillende trauma’s, de eerste opvang van trauma patiënten en de operaties die daarbij horen. Verder vertelde hij terloops nog even wat over het opereren van een olifanten slurf en als arts voor Ajax werken!
13 november 2019: Masterclass Uro-Oncologische robotchirurgie
Dr. van der Poel en Dr. Zondervan
Op woensdag 13 november heeft onze tweede activiteit plaatsgevonden waarbij we in de wereld van de robotchirurgie doken. Onder leiding van dr. van der Poel (uroloog in het Antoni Van Leeuwenhoek ziekenhuis) en dr. Zondervan (Uroloog in het Amsterdam UMC) hebben we verschillende chirurgische ingrepen welke met robotchirurgie worden uitgevoerd onder de loep genomen. Robots kunnen ingewikkelde en precieze operaties beter uitvoeren dan een mensenhand dat kan. In de wereld van de urologie wordt hier al volop gebruik van gemaakt. Aan het eind waren beide sprekers meer dan bereid om onze vragen over het onderwerp te beantwoorden.
2 april 2019: Masterclass sportblessures
Prof. Dr. Kerkhoffs
In een bescheiden lokaal in het Amsterdam UMC was Prof. Dr. Kerkhoffs uitgenodigd om een avond uitleg te geven met als thema sporttraumatologie. Onder andere de beruchte enkelblessures onder topsporters passeerden de revue. Professor Kerkhoffs zette aan de hand van foto’s en gefilmde ongevallen uiteen wat kritische punten zijn wat betreft de diagnostiek, operatieve of conservatieve behandeling en de revalidatie rondom sporttraumata.
25 maart 2019: Masterclass stemband tumoren
Dr. T. van Kalkeren
KNO-arts Tjouwke van Kalkeren is vanuit Leiden naar Amsterdam gereisd om een presentatie te houden over de anatomie, functie en pathologie van een voor ons onbekend onderwerp, namelijk laryngologie. Hij begon als eerst met een korte introductie over zijn studietijd; zijn passie lag eerst niet bij geneeskunde, maar bij werktuigbouwkunde! Deze verschafte kennis heeft hij kunnen gebruiken in zijn promotie onderzoek naar nieuwe spreekklep, de iValve. Dr. van Kalkeren gaf een illustratieve uitleg over de werking van stembanden met filmpjes en animaties, en legde uit waarom iemand goed kan zingen en hoe anderen juist stemband poliepen krijgen, of een zogenaamde kroegstem. Na een pauze vol goede vragen uit de zaal kwam de duistere kant van de stembanden aan bod, namelijk carcinomen en Reinkes oedeem, met bijbehorende behandelingen.
14 februari 2019: Masterclass hypofyse tumoren en bijbehorende functieproblemen
Drs. J. Hoogmoed
Op Valentijnsdag kregen de leden een interessante masterclass van neurochirurg Drs. Hoogmoed voorgeschoteld. In haar verhaal kwamen veel onderwerpen aan bod, waaronder de verschillende soorten hypofyse tumoren, klachten die hier bij passen, toepassende casussen en voornamelijk radiologische beelden. De masterclass was met name boeiend aangezien het geneeskunde curriculum weinig radiologie bevat, en Drs. Hoogmoed met veel overtuiging de beelden uitlegde met wat men daarop kon zien. Het was een avondvullend programma!
8 december 2018: Workshop OK-etiquette
Juliëtte Lighthart
Alles OK? Op bovengenoemde zaterdag waren de leden van de VCMS uitgenodigd om het OK-complex te betreden. Hier werden ze opgewacht door de enthousiaste OK-assistent Juliëtte. In een ochtend tijd heeft zij de leden kennis bijgebracht over hoe men de handen goed moet wassen met een uitgebreide was-instructie, hoe je jezelf in een steriel pak hijst met handschoenen en al, en bovendien hoe een OK unit in elkaar zit en welke knoppen waar voor zijn. Als afsluiting konden de leden laparoscopisch jelly-beans verwijderen uit een simulatie patiënt. Het was een zeer leerzame en leuke workshop!
18 oktober 2018: Masterclass Hidradenitis suppurativa
Dr. D. van den Broecke
Plastisch chirurg Duco van den Broecke kwam voor een avondje terug naar de plek waar hij als jonge student nog rondliep: het amc! Hij bracht een prachtig verhaal met zich mee over de moeilijke genezing van Hidradenitis Suppurativa. Hij vertelde met een goede dosis humor hoe hij zich heeft opgewerkt tot expert in dit vak, en dat de patiënten die hij behandelt, ondanks de soms mutilerende operaties, hem op handen dragen. Een indrukwekkend verhaal over een onderbelichte doch belangrijke aandoening van de huid, en hoe je deze patiënten op innovatieve (en zoals eerder gezegd, mutilerende) manieren kunt helpen.
2 oktober 2018: Symposium – Chirurgie in het buitenland
TM van Gulik, MGH Besselink, EJM Nieveen van Dijkum, AF Engelsman, CJ Buskens
Vijf chirurgen komen in het Theatrum Anatomicum in de Waag hun ervaring delen over chirurgie in het buitenland. Hoe is het om een tijdje in een ander land op de OK te staan, wat voor papieren moet je hier allemaal voor regelen, is er verschil in hiërarchie? De sprekers laten ons zien hoe het is om een kijkje in een andere keuken te nemen en hoe ontzettend leerzaam dit is.
14 maart 2018: Masterclass Urologie – Nightmare sessions
Dr. Baard
Hoe kan je het beste reageren wanneer het fout gaat en welke situaties wil je echt voorkomen als Arts zijnde. Dr. Baard neemt ons deze avond mee in de wereld van de urologie met als thema ‘Nigtmare sessions’.
28 februari 2018: Masterclass Endocriene chirurgie – Feochromocytoom
Dr. Nieveen en dr. Van den Berg
Feochromocytomen hebben een zeldzaam voorkomen, hun presentatie is echter uniek en vereist een speciale behandeling. Tijdens deze masterclass zullen dr. Nieveen en dr. Van den Berg ons hier alles over vertellen.
16 januari 2018: Masterclass Kinderchirurgie – Thoraxwandafwijkingen
Dr. De Jong
De kinderchirurgie is een vak apart binnen de geneeskunde. Dr. De Jong zal deze avond dieper ingaan op de behandelingen van diverse thorax wandafwijkingen die voorkomen op kinderleeftijd.
21 november 2017: Masterclass Wondgenezing
Pieter Zwanenburg
Diverse mogelijkheden binnen de wondgenezing zullen deze avond behandeld worden.
6 november 2017: Masterclass Cardiothoracale chirurgie – klepletsels
Dr. Driessen
Tijdens de masterclass worden de verschillende aspecten van de cardiothoracale chirurgie behandeld, de nadruk ligt op klepchirurgie. Hiernaast is er de mogelijkheid om hart- longmachines van dichtbij te bekijken.
9 oktober 2017: Masterclass Traumachirurgie – Crushletsel
Dr. de Jong & dr. Schepers
Op deze avond zal het thema crushletsel centraal staan. Verschillende trauma patiënten met dergelijk letsel zullen besproken worden.
7 december 2019: Workshop Ok etiquette
Afgelopen zaterdag 7 december heeft Julliëtte Ligthart ons meegenomen op het OK-complex van het AMC. We kregen een rondleiding, leerden wassen en steriel staan, de do’s en dont’s van een OK, kregen een kijkje in de precieze werking van een OK en mochten zelfs even op de Da Vinci operatie robot oefenen. Het was ontzettend leuk om te zien hoe moderne technologie wordt gebruikt in de chirurgie. We hebben meerdere OK’s gezien waar iedereen veel leuke vragen stelde, en na de uitleg heeft iedereen geleerd om te wassen en steriele kleding aan te trekken. We willen Julliëtte nogmaals bedanken! Zelf na een nachtdienst heb je ons ontzettend enthousiast vertelt over alles wat er op een OK aan de gang is.
April 2018: Workshop Anesthesiologie – Perioperatieve zorg
Bij een operatie komt er natuurlijk veel meer kijken dan alleen de ingreep. Tijdens deze workshop leer je vanuit andere ogen naar een operatie te kijken.
12 april 2018: Workshop Hechten
Iedere snee die gemaakt wordt moet natuurlijk ook weer gesloten worden. Maak alvast kennis met basistechnieken van het hechten en ervaar hoe het is om zelf een naald(voerder) en draad in handen te hebben.
21 oktober 2017: Workshop OK-etiquette
Deze dag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de OK’s. De gang van zaken tijdens een operatie word besproken en tevens zal er uitleg worden gegeven over de verschillende instrumentaria.
10 oktober 2020: Centraal Militair Hospitaal en Calamiteitenhospitaal
Maandag 10 februari brachten we een bezoek aan het Centraal Militair Hospitaal en het Calamiteiten Hospitaal in Utrecht. We werden hartelijk ontvangen met uitmuntende catering. We kregen een prachtige rondleiding door het calamiteiten hospitaal met uitleg over de pettenkamer, de triage, logistiek, de verschillende intensive, medium en low care ruimtes, de crashkamer en nog veel meer. Het was ontzettend interessant en indrukwekkend om te zien hoe dit unieke ziekenhuis in werking treedt na bijvoorbeeld een grote ramp. We sloten de avond af met 2 presentaties over militaire chirurgie, het pad daarnaartoe en hoe dit verschilt van civiele chirurgie en een presentatie over veel voorkomende militaire verwondingen: voornamelijk blast en gun shot wounds. Hartelijk dank aan alle enthousiaste sprekers van de avond!
8 oktober 2019: Openingssymposium Neurochirurgie
Op 8 oktober vond ons openingssymposium met als onderwerp neurochirurgie plaats in het theatrum anatomicum in de Waag op de Nieuwmarkt. Een unieke locatie die onlosmakelijk verbonden is met het ontstaan van de chirurgie. Verschillende neurochirurgen hebben gesproken over onder andere: wakkere resecties, DBS bij coma-patiënten en ‘hoe word je neurochirurg’. Het was een geslaagde activiteit waar wij trots op terugkijken!
24 maart 2018: Landelijk symposium ‘The Body as a Box’ (optioneel)
Een dag die in het teken zal staan van de chirurgische techniek en de daarbij horende ethische vraagstukken.
12 februari 2018: Symposium Minimally Invasive Surgery
Dr. Meijerink en dr. Draaisma
Minimaal invasieve technieken krijgt een steeds grotere rol binnen de geneeskunde, zo ook binnen de chirurgie. Dit symposium zal in samenwerking met VCMS Amsterdam, VUmc zijn.
12 januari 2018: Nieuwjaars netwerkactiviteit van VCMS Nederland (optioneel)
Luidt het nieuwe jaar in met VCMS leden uit heel Nederland.
11 december 2017: Symposium ‘Vuurwerkongevallen – Bangs & Burns’ (open activiteit)
Prof. dr. Van Zuijlen, dr. Engin & dr. Schuurman
Met de jaarwisseling in het vooruitzicht zal deze avond in het teken staan van vuurwerk. De sprekers zullen een breed scala aan vuurwerkletsels aan bod laten komen.
11 november 2017: VCMS-diner Nederland (optioneel)
Leer je aanstaande collegae uit heel Nederland kennen onder het genot van een heerlijk diner met afsluitend feest. Het thema van de avond is ‘steriel blauw’.
20 september 2017: Symposium ‘Kunst en Muziek in de heelkunde’
Prof. dr. van Gulik, dr. Paul Hekking & dr. Victor Fu
Tijdens het symposium ‘Kunst en Muziek in de Heelkunde’ word er verteld over de geschiedenis van de chirurgijnsgilde. Hiernaast word er verteld over de invloed van muziek op de chirurgie. Het symposium word gehouden op de historische locatie het Theatrum Anatomicum in de Waag op Nieuwmarkt.