Activiteiten

MasterclassesWorkshopsOverig

18 oktober 2018: Masterclass Hidradenitis suppurativa

Dr. D. van den Broecke

Plastisch chirurg Duco van den Broecke kwam voor een avondje terug naar de plek waar hij als jonge student nog rondliep: het amc! Hij bracht een prachtig verhaal met zich mee over de moeilijke genezing van Hidradenitis Suppurativa. Hij vertelde met een goede dosis humor hoe hij zich heeft opgewerkt tot expert in dit vak, en dat de patiënten die hij behandelt, ondanks de soms mutilerende operaties, hem op handen dragen. Een indrukwekkend verhaal over een onderbelichte doch belangrijke aandoening van de huid, en hoe je deze patiënten op innovatieve (en zoals eerder gezegd, mutilerende) manieren kunt helpen.

 

2 oktober 2018: Symposium – Chirurgie in het buitenland

TM van Gulik, MGH Besselink, EJM Nieveen van Dijkum, AF Engelsman, CJ Buskens

Vijf chirurgen komen in het Theatrum Anatomicum in de Waag hun ervaring delen over chirurgie in het buitenland. Hoe is het om een tijdje in een ander land op de OK te staan, wat voor papieren moet je hier allemaal voor regelen, is er verschil in hiërarchie? De sprekers laten ons zien hoe het is om een kijkje in een andere keuken te nemen en hoe ontzettend leerzaam dit is.

14 maart 2018: Masterclass Urologie – Nightmare sessions

Dr. Baard 

Hoe kan je het beste reageren wanneer het fout gaat en welke situaties wil je echt voorkomen als Arts zijnde. Dr. Baard neemt ons deze avond mee in de wereld van de urologie met als thema ‘Nigtmare sessions’.

 

28 februari 2018: Masterclass Endocriene chirurgie – Feochromocytoom

Dr. Nieveen en dr. Van den Berg

Feochromocytomen hebben een zeldzaam voorkomen, hun presentatie is echter uniek en vereist een speciale behandeling. Tijdens deze masterclass zullen dr. Nieveen en dr. Van den Berg ons hier alles over vertellen.

 

16 januari 2018: Masterclass Kinderchirurgie – Thoraxwandafwijkingen

Dr. De Jong 

De kinderchirurgie is een vak apart binnen de geneeskunde. Dr. De Jong zal deze avond dieper ingaan op de behandelingen van diverse thorax wandafwijkingen die voorkomen op kinderleeftijd.

 

 

21 november 2017: Masterclass Wondgenezing

Pieter Zwanenburg

Diverse mogelijkheden binnen  de wondgenezing zullen deze avond behandeld worden.

 

6 november 2017: Masterclass Cardiothoracale chirurgie – klepletsels

Dr. Driessen

Tijdens de masterclass worden de verschillende aspecten van de cardiothoracale chirurgie behandeld, de nadruk ligt op klepchirurgie. Hiernaast is er de mogelijkheid om hart- longmachines van dichtbij te bekijken.

 

9 oktober 2017: Masterclass Traumachirurgie – Crushletsel

Dr. de Jong & dr. Schepers

Op deze avond zal het thema crushletsel centraal staan. Verschillende trauma patiënten met dergelijk letsel zullen besproken worden.

 

April  2018: Workshop Anesthesiologie – Perioperatieve zorg

Bij een operatie komt er natuurlijk veel meer kijken dan alleen de ingreep. Tijdens deze workshop leer je vanuit andere ogen naar een operatie te kijken.

12 april 2018: Workshop Hechten

Iedere snee die gemaakt wordt moet natuurlijk ook weer gesloten worden. Maak alvast kennis met basistechnieken van het hechten en ervaar hoe het is om zelf een naald(voerder) en draad in handen te hebben.

21 oktober 2017: Workshop OK-etiquette 

Deze dag is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de OK’s. De gang van zaken tijdens een operatie word besproken en tevens zal er uitleg worden gegeven over de verschillende instrumentaria.

24 maart 2018: Landelijk symposium ‘The Body as a Box’ (optioneel)

Een dag die in het teken zal staan van de chirurgische techniek en de daarbij horende ethische vraagstukken.

 

12 februari 2018: Symposium Minimally Invasive Surgery

Dr. Meijerink en dr. Draaisma

Minimaal invasieve technieken krijgt een steeds grotere rol binnen de geneeskunde, zo ook binnen de chirurgie. Dit symposium zal in samenwerking met VCMS Amsterdam, VUmc zijn.

 

12 januari 2018: Nieuwjaars netwerkactiviteit van VCMS Nederland (optioneel)

Luidt het nieuwe jaar in met VCMS leden uit heel Nederland.

 

11 december 2017: Symposium ‘Vuurwerkongevallen – Bangs & Burns’ (open activiteit)

Prof. dr. Van Zuijlen, dr. Engin & dr. Schuurman

Met de jaarwisseling in het vooruitzicht zal deze avond in het teken staan van vuurwerk. De sprekers zullen een breed scala aan vuurwerkletsels aan bod laten komen.

 

11 november 2017: VCMS-diner Nederland (optioneel)

Leer je aanstaande collegae uit heel Nederland kennen onder het genot van een heerlijk diner met afsluitend feest. Het thema van de avond is ‘steriel blauw’.

 

20 september 2017: Symposium ‘Kunst en Muziek in de heelkunde’

Prof. dr. van Gulik, dr. Paul Hekking & dr. Victor Fu

Tijdens het symposium ‘Kunst en Muziek in de Heelkunde’ word er verteld over de geschiedenis van de chirurgijnsgilde. Hiernaast word er verteld over de invloed van muziek op de chirurgie. Het symposium word gehouden op de historische locatie het Theatrum Anatomicum in de Waag op Nieuwmarkt.